To gatunek drzewa, lub ciernistego krzewu z rodziny krwawnicowatych. Naturalnym środowiskiem granatowca jest Bliski Wschód, Indie, wybrzeże Morza Śródziemnego i kraje Kaukazu. Granatowiec osiąga wysokość między 3 a 5 metrów i posiada błyszczące z wierzchu ciemnozielone liście. Nie jest drzewem zimozielonym, na zimę bowiem opadają mu liście. Owoce granatowca wyglądem zewnętrznym przypominają jabłka. Z zewnątrz pokryte są purpurową, fioletową, a czasem brązową łupiną a w środku zawiera jadalne owoce. Nasion w jednym owocu może być między 400 a 700. Nasiona są jadalną, niezwykle soczystą częścią owocu. Granatowce uprawiane są w klimacie suchym i zazwyczaj bardzo gorącym. Zbiory granatów odbywają się przed dojrzewaniem owoców. W kuchni granat znajduje różnorakie zastosowanie, robi się z niego soki, przetwory, sosy, a także używany jest w wielu postaciach do sałatek. Ze słodkich odmian granatu produkuje się także wina. W kuchni perskiej zastosowanie mają także suszone owoce granatu. Wykorzystuje się także kwiaty granatowca, z których otrzymuje się jaskrawoczerwony barwnik.

Granatowiec | 2012 | Bez kategorii | Comments (0)

Dodaj komentarz